Често задавани въпроси

Всяка една фотоволтаична система е индивидуална и не може да се сравнява с друга подобна. Разходите по изграждането зависят от условията на място – плосък или наклоненпокрив, големина на инсталацията и вложените компоненти в зависимост от нуждите на домакинството – уреди за съхранение на енергия, отдалечен мониторинг и т.н.

Със съхранението на енергия можете да извлечете максимума от вашата фотоволтаична система и значително да увеличите собственото си потребление, така че да се нуждаете от купуване на по-малко електроенергия. Това ви прави по-малко зависими от слънчевите часове. Това също така прави вашата фотоволтаична система по-печеливша. По правило фотоволтаичното собствено потребление се увеличава от около 30% на 70% с помощта на система за съхранение на електроенергия.

Разходите за инсталиране на батерии варират в зависимост от размера на батерията и типа. Най-общо казано, система за съхранение на слънчева енергия, включваща инсталация, струва между 3000 и 10 000 лв.

Фотоволтаиците могат да се използват за преобразуване на слънчевата енергия в електричество. Тъй като нито CO2, нито твърди частици се отделят при този тип производство на електроенергия, слънчевата енергия е една от така наречените „зелени енергии“.

Количеството електроенергия, което вашата фотоволтаична система може да произведе, зависи от различни фактори. Като цяло, 17-20% от инцидентната слънчева енергия се превръща в електричество. Обемът на добива, т.е. броят на kWh, се изчислява за инсталирана мощност (kW). Тази стойност обикновено е между 800 и 1100 kWh/kW и зависи от годишната слънчева радиация, както и от ориентацията и наклона на фотоволтаичните модули. Други фактори, които влияят върху производството на електроенергия, включват сенки, температура, сняг и мръсотия.

Абсолютно! Инвестирането във фотоволтаици е не само екологично решение, но и се отплаща икономически. В зависимост от личните условия, периодът на изплащане е около 5-13 години, като този фактор зависи от Вашето потреблиние: Колкото повече консумирате, толкова повече произвеждате. Това означава възвръщаемост на инвестициите от приблизително 7-10%.

Често термините слънчеви и фотоволтаични системи се използват паралелно. Съществуват обаче разлики между тези два термина. Слънчевата система е общ термин за фотоволтаични системи и слънчева топлинна енергия. И двете техники имат за цел да генерират енергия, използвайки силата на слънцето. Докато фотоволтаичната система преобразува слънчевата радиация в електричество, слънчевата топлинна енергия генерира топлина за подгряване и отопление на вода.

Често термините слънчеви и фотоволтаични системи се използват паралелно. Съществуват обаче разлики между тези два термина. Слънчевата система е общ термин за фотоволтаични системи и слънчева топлинна енергия. И двете техники имат за цел да генерират енергия, използвайки силата на слънцето. Докато фотоволтаичната система преобразува слънчевата радиация в електричество, слънчевата топлинна енергия генерира топлина за подгряване и отопление на вода.

В случай на прекъсване на електрозахранването на обществената електрическа мрежа, фотоволтаичната система продължава да работи, ако инсталирания инвертор е хибриден и:

  • има инсталирани уреди за съхранение на енергия
  • добиваната енергия е повече от използваната.

Да, за да гарантираме вашата безопасност при закупуване на слънчеви панели, ние работим само с големи и известни доставчици с продукти от най-високо качество. Ако, противно на очакванията, нещо не работи, всички наши продукти имат дълги гаранционни срокове. 

Най-вероятно, да! Според нашия опит, покрив, който е идеално подходящ за фотоволтаици, има плоска повърхност без сянка и е с южно изложение с наклон на покрива от 40 градуса. Югозападната или югоизточната ориентация намалява годишния добив с около 6%, докато отклонението от идеалния наклон на покрива с ±10% представлява загуба от около 2%. Това означава, че фотоволтаичната система може да бъде печеливша, дори ако не са изпълнени идеалните условия. Ако имате въпроси, моля не се колебайте да се свържете с нас – ние ще Ви консултираме безплатно!

Обикновенно времето за монтаж на една FV система е от порядъка на 5-10 работни дни, като не бива да се забравя фактора „метеорологични условия“

За съжаление, девиза на Мечо Пух не е приложим при фотоволтаичните инсталации.

Големината на фотоволтаичната инсталация се подбира спрямо индивидуалните нужди на всеки клиент.  Ако се направи голяма инсталация при сравнително малка усреднена консумация, времето за възвръщаемост на инвестицията, ще нарастне много.

За съжаление, към настоящия момент а и в близко бъдеще, това е нвъзможно.

Ако все още не сте намерили отговорите на Вашите въпроси, може да използвате формата за контакти